S túlaním nikdy nie je nuda

Tuláci môžu byť hodinoví aj celoživotní. Túžbou niektorých je uniknúť zo stereotypu života, hodiť za hlavu starosti a každodenný stres, pokúsiť sa o nový reštart.

Tuláctvo je fenomén, jeden z možných spôsobov úniku, zaručená zmena, vyčistenie mysle… Kto sa raz ním nakazí, podľahne mu chorobe na celý život.

Túlanie je ťažko presne definovať, má viacero foriem, napríklad od jednohodinového tuláctva, keď ideš z práce domov inou cestou, cez poldňové, víkendové, sezónne až celoživotné. Hodinoví tuláci sa asi nestihnú túlať inde ako po svojom meste, ale myslím si, že aj oni vždy uvidia a skúsia niečo nové. Niekedy sa dá zatúlať aj vo vlastnom byte zapratanom nepotrebnými vecami. Dá sa túlať vo vlastnej mysli, v sne, na internete… Túlajú sa nielen bezdomovci, bezprizorní ľudia bez prostriedkov a domova. Tuláctvo sa môže stať životným štýlom naškrobených manažérov sediacich za počítačom v klimatizovanej kancelárii, bohatých, vysokovzdelaných a finančne zabezpečených ľudí. Túžbou všetkých je uniknúť zo stereotypu života, hodiť za hlavu starosti a každodenný stres, pokúsiť sa o nový reštart. Takéto „moderné“ túlanie neberie rodinám otcov, mamy, milencom milenky, priateľky, družky… Kto chce zažiť svet bez cestovky (neorganizovaného cestovania), ešte nemusí skĺznuť na dráhu klasického tuláka. Takého, ktorý putuje prázdnom, kde neexistuje civilizácia a neplatia zákony.

Túlaním sa možno vyhnúť riešeniu viacerých problémov, okrem finančných a závažných zdravotných, ktoré človek už má. „Terapia túlaním“, spôsobujúca dôkladné prečistenie mysle a pomoc telu, sa môže stať účinnou prevenciou pred starosťami a trápením a možnosťou splniť si svoje sny.

Tulák, ktorý chce prežiť, musí byť zbehlý vo všeličom, aby prežil – od znalosti jazyka, geografie, histórie, meteorológie až po psychológiu. Mal by vedieť, do ktorej krajiny ide, poznať jej kultúrne, historické či náboženské pozadie, aby vedel odhadnúť ľudí a ich správanie.

Hodnotu túlania človek spozná až vtedy, keď k nemu poriadne pričuchne a začne písať svoj nový príbeh. Brať život túlavo nie je hriech a všetko, čo ponúka nekonečné možnosti a rozširuje naše obzory, treba skúsiť aspoň raz.

S túlaním nikdy nie je nuda. Máte zo života omnoho viac a svet sa stáva zrazu krajším. Aj takáto môže byť cesta za šťastím. Veď život je príliš krátky na to, aby sme odkladali túlanie, nekonečnú rozprávku, na inokedy.

 

Pridaj komentár